Kam se starým elektrem?

Pokud patříte„alespoň“ k těm, kteří doma třídí odpad jako je sklo, plast apod., což ve většině domácností ještě samozřejmostí není, měli byste stejným způsobem třídit i elektroodpad, ne, že nabíječky, baterky, fén…..hodíte do koše, tam rozhodně nepatří. Stejně jako větší vysloužilé elektrospotřebiče nestačí postavit k popelnici s tím, že „on se o to někdo postará“. A že nevíte jak a kam? Poradíme Vám.

Kam s většími elektrospotřebiči?
–        pro větší elektrospotřebiče jsou nejvhodnější variantou sběrné dvory, v dnešní době se nachází téměř v každé obci, ve větších městech jsou samozřejmostí. Většinou si od Vás přeberou elektrospotřebič zdarma, v některých sběrných dvorech mohou chtít symbolický poplatek. Jistě i ve Vaší obci nebo městě nějaký sběrný dvůr je.
–        další možností pro větší elektrospotřebiče jsou prodejny. Při koupi nového elektrospotřebiče jsou povinni od Vás starý přebrat.
–        v neposlední řadě je možnost využít opravny nebo servisu elektrospotřebičů.

Kam s drobným elektrem jako jsou nabíječky, fény, vybité baterky apod.?
–        pro tyhle drobné předměty tady máme neziskovou společnost ASEKOL, která po naší republice rozmisťuje červené kontejnery s nápisem ELEKTROZAŘÍZENÍ, které jsou opravdu nepřehlédnutelné.
–        na vybité baterky jsou většinou na prodejnách, ale i na jiných místech speciální schránky, kam je můžete vyhodit.
–        některé prodejny samy nabízejí, že od Vás přeberouZDARMA i menší vysloužilé elektrospotřebiče.

Říkáte si proč vlastně třídit elektroodpad?
–        pokud elektroodpad vyhodíte s běžnými odpadky, k jeho recyklaci pravděpodobně nedojde, ale skončí s běžným odpadem na řízené skládce, ve které se odpadní materiál jen hromadí a jejich obsah vyvolává takovou menší ekologickou katastrofu.
–        a dalším důvodem, i když podružným vůči životnímu prostředí pro Vás může být hrozící pokuta za nevyhození elektroodpadu na správné místo.